Café
Wie café de Haven zegt, zegt de sluis. En andersom. Ze hebben een rijke, gezamenlijke historie die teruggaat naar 1876. In dat jaar begint Frans Demmenie een tapperij in z’n woonkamer. Daarmee is de huiskamersfeer verklaard die tot op de dag vandaag onlosmakelijk met het café is verbonden. Frans ziet de bedrijvigheid rond de sluis als een mooie manier om een graantje van de Veense economie mee te pikken.
’n Biertje tussen de drogende was
Als Frans een paar jaar later overlijdt, neemt zijn vrouw de zaak over die in 1889 haar laatste biertje tapt. In dat jaar is Bakker de nieuwe eigenaar, die een paar jaar later door Leen Elstgeest wordt opgevolgd. Leens tweede vrouw vindt het kroegleven maar niks en hangt de was tussen de cafébezoekers te drogen. Om huwelijksperikelen te voorkomen kiest Leen eieren voor zijn geld: hij verkoopt de zaak aan Turk die tot 1914 eigenaar blijft. In dat jaar volgt Jan Bot hemt op en zal het café ruim 25 jaar uitbaten.
Vissers en passanten
In 1940 komt Leen Akerboom in beeld. Hoewel pas 23, weet hij bij de kerk een lening van 1000 gulden los te peuteren, waarmee hij Café de Haven koopt. Leen ziet in het café meer dan alleen een plek waar mensen een biertje komen drinken. Hij bouwt een verdieping boven het café, waar hij een paar kamers voor vissers en passanten inricht. Ook ziet hij brood in het verhuur van roeiboten; aan vissers, maar ook aan de Veense jeugd die op zondag, voorzien van de nodige kratten bier, koers richting Hem zetten. Een traditie die tot op de dag vandaag in ere wordt gehouden.
Gouden koppel
Na een glansrijke carrière houdt Leen het in 1976 voor gezien. Hij ziet in Cok de Konink, getrouwd met Leens jongste dochter Rineke, zijn ware opvolger. De overname blijkt een gouden greep: Cok en Rineke worden een begrip in Roelofarendsveen en daarbuiten; café de Haven wordt ‘het Haventje’. Cok verruilt de visboten voor een terras aan het water, verplaatst de bar en verhoogt het buitenterras. Pronkstuk wordt de kelder, midden in het café, waar Cok het biljart volautomatisch in kan laten verdwijnen. Zo ontstaat een mooie ruimte voor feesten, vergaderingen en andere bijeenkomsten.

Mooiste café van de Veen
Na bijna dertig jaar als kroegbaas vindt Cok het in 2004 welletjes. Hij zet de dynastie voort en verkoopt de zaak aan schoonzoon Don de Jeu en dochter Wendy. De Veen is blij dat het mooiste café van het dorp behouden blijft. Met een Nieuwjaarsduik in het voorverwarmde sluiswater vieren Don en Wendy op 1 januari 2004 de overdracht van het café. De Sluisdompel is geboren. Het is een van de vele ludieke activiteiten die het horecapaar in de jaren daarop zal organiseren.
Bruin en modern
En nog steeds staat de café de Haven bekend om zijn vele festiviteiten, muzikale happenings en culinaire uitspattingen, waarmee Don en Wendy hun gasten telkens weer weten te verrassen. Maar één ding staat vast: aan de warme, huiselijke sfeer van het café doen ze geen concessies. Dat bewijzen ze onder meer in 2010 met de bouw van een veranda en een serre, waarmee het cafépand een monumentale uitstraling krijgt. Met kwaliteit, gastvrijheid en de liefde voor het vak hebben Don en Wendy het typisch bruine café een mooi, modern jasje aangemeten.